luni, 2 noiembrie 2009

despre tigani, romania, rasism


mesajul asta e afisat la intrarile de la metrou (cel putin in Piata Unirii si Romana)!
"Sunt rom si am obosit sa fiu calcat in picioare in fiecare zi. Da-mi o sansa..." un mesaj ce, la prima vedere pare pajnic si poate chiar normal. insa nu si cand stiu ceea ce inseamna comunitatea romilor in Romania! sub acest mesaj ar trebui sa apara altele de genul:
"sunr roman si vreau sa imi pastrez telefonul in buzunar!"
"sunt roman si vreau sa imi pastrez banii in buzunar!"
"sunt roman si vreau sa ma simt in siguranta, noaptea, in bucuresti!"
"sunt roman si nu vreau sa-mi speli parbrizul in intersectie!"
"sunt roman si nu vreau sa ma furi la cantar, in piata!"
"sunt roman, si nu vreau sa ascult manele pe telefon, in autobuz!
"sunt roman si nu vreau sa fiu aratat cu degetul in strainatate!"

sunt roman si .... lista poate continua!

in ultimul timp, ultimii 2-3 ani, campania de integrare (eu as spune chiar promovare) a romilor a luat o amploare incredibila! posturi tv difuzeaza seriale cu personaje tiganesti...unele chiar au facut 'cariera'. emesiuni peste emisiuni pe aceasta tema. evenimete organizate pentru romi. campanii in media, pentru apararea romilor cand este acuzat cate unul de o infractiune!
Am ajuns sa traim in tara in care minoritatile au mai multe drepturi decat romanii...au aceleasi drepturi ca si mine, insa si alte avantaje. si aici ma refer la o gama mai larga de minoritati, in care intra si comunitatea homosexualilor sau zonele din ROMANIA in care limba magheaza este la putere!
poate voi fi acuzat de rasism, insa nu pot sa nu vad ce se intampla in jurul meu, si cum se comporta o mare marte a acestei minoritati nationale! ok, poate nu toti (si aici pot spune ca, cunosc tigani cinstiti) insa "majoritatea decide". asa e in democratie. si nu a zis nimeni ca democratia e corecta!


pun pariu ca aceste cladiri au fost construite dupa un proiect corect, aprobat cinstit si se integreaza perfect in planul urbanistic zonal! ba mai mult, sunt convins ca banii care au dus la realizarea "capodoperelor" au fost facuti din afaceri legale, cu plata tuturor taxelor si impozitelor catre stat! iar lanturile "domnilor" sunt adevarate bijuterii, incarcate de credinta si valorare spirituala!
si daca e asa...de ce mai e nevoie de o astfel de campanie? de un astfel de mesaj?
hai sa fim seriosi...


SUNT ROMAN SI NU VREAU SA TRAIESC INTR-O ASTFEL DE ROMANIE!

6 comentarii:

  1. intr-adevar, pasul pentru "integrarea" lor in societate trebuie sa il faca SI ei. SI ei tre' sa arate ca merita sa nu mai fie marginalizati. si noi trebuie sa ii primim, ba chiar sa ii tragem spre lumea civilizata (cat poti spune despre civilizare in Romania), dar si ei trebuie sa vrea! vor mai trece cativa ani buni (zeci) pana cand rromii vor renunta la obiceiurile specifice si vor urma exemplul lumii moderne. pana atunci haideti sa le aratam ca trebuie sa fie ca noi, dar si ei sa ne asigure ca nu ramanem fara ceas sau telefon, ori mai stiu eu ce

    RăspundețiȘtergere
  2. Un pic dur,dar oarecum sunt de acord cu tine. Degeaba ne chinuim sa "ii civilizam" ...prostia este molipsitoare si se vede asta din stilul mai nou adoptat de o foarte mare parte de romani ... maneaua in blana , mancatul semintelor la colt de bloc si bautul berii in parc sunt doar cateva dintre exemple... acum ...sunt romanca si vreau sa raman romanca nu sa devin o piranda;)

    RăspundețiȘtergere
  3. Fff adevarat ce zici tu, se tot caca lumea atata cu inegrarea rromilor, cu drepturile lor, saracii sunt persecutati.
    Da nu zice nimeni despre ce fac ei .
    Ei vor sa fie acceptati, da fac lucruri inacceptabile .
    Da in Romania ei au credibilitate .
    Si tot Romania are e suferit din cauza lor.

    RăspundețiȘtergere
  4. Sunt româncă si sunt perfect de acord cu tine. Ceea ce oferi, este exact ceea ce primesti. Iar ei şi-au croit singuri drumul, acum suportă doar consecinţele. Nu oricine ar avea curajul să publice asa ceva. Felicitari

    RăspundețiȘtergere
  5. Iar eu sunt romanca si in dictionarul explicativ al limbii romane nu am gasit niciunde cuvantul "pajnic":|
    Pe langa asta, ai dreptate!

    RăspundețiȘtergere
  6. In mare perte ai dreptate. Am stat doua saptamani intr-o familie franceza. Tot ce stiau de rromi sau tigani era: Copii care la opresc la stop in Lille, imi sterg parbrizul si-mi cer bani.
    Sau eram la Paris si la intrare la Sacre Coeur era o cersetoare rroma. Un prieten a intrebat-o pe romanseste:"Esti romanca" iar e a zis da. N-am nimic cu ei pana cand nu ma afecteaza pe mine si pe tara mea. Dar ce putem face. Din cate se pare au mai multe dreptui decat noi.

    RăspundețiȘtergere