joi, 25 iunie 2009

deseuri nu gunoaie

traim printre gunoaie si asta se vede la tot pasul. traim in tara in care, pe oamenii ce ne 'conduc', ii intereseaza prea putin spre deloc reciclarea eficienta a deseurilor. si asta se vede. avem campuri pline de gunoaie, pline de pungi de plastic, de peturi, de resturi menajere... apele sunt supra-populate de aceleasi "vietuitoare" plutitoare.
ce e de facut?
sa fie oare o solutie amplasarea acelori containare viu colorate in marile intersectii ale oraselor (cel putin in bucuresti)? suntem mai eco asa? ma cam indoiesc. am vazut astazi, cum acele "puncte de colectare" a deseurilor reciclabile sunt golite la gramada intr-o masina de gunoi 'clasica'. atunci care e ideea?
vine pensionarul din drumul taberei (caci acolo am vazut intamplarea cu pricina) cu punga de gunoi, incepe si o triaza...plastic la plastic, sticla la sticla, metal la...metal iar restul la tomberon. apoi vine gunoierul, agata tomberonul de masina si-l rastoarna...agata apoi containarele pe rand si...le rastoarna si pe alea, in acelasi loc! e putina bataie de joc! ba chiar mai multa!
unde mai pui ca oricum pe burlanele blocurilor comuniste, gunoiul ajunge in ghena, fara sa fie triat. deci in containarele cu pricina tot fara sa fie triat. si la groapa de gunoi, cum altfel decat netriat!

Romania e tara in care colectarea selectiva nu face obiectul grijolor de zi cu zi ale unei familii cu un venit suficient de mare cat sa supravietuiasca de la o leafa la alta! si ne mai intrebam de ce "aia de afara" pot? pentru ca "aia" isi permit sa se respecte pe sine. majoritatea romanilor isi permit doar sa supravietuiasca.

oare merita sustinuta o campanie de genul celei promovate de viatadupacolectare.ro intr-o tara in care oamenii mor in spitale din cauza lipsei de medicamente sau de sange? pe majoritatea romanilor ii intereseaza ce pun pe masa copiilor, si mai putin recilarea selectiva...
nu sustin aceasta campanie (nu inseamna ca sunt impotriva ei) intrucat eu insumi nu selectez gunoiul pe care il arunc. niciodata!
si tutusi, ce e de facut?
cred ca ar trebui sa fie responsabilitatea fiecarui individ in parte, partrarea curateniei in tanura, in padure, pe malul apei, pe plaja, in propria gospodarie...asa putem proteja cu adevarat natura, si implicit propriile vieti!

3 comentarii:

  1. colectarea selectiva si reciclarea sunt necesare. eu sustin cu banner in mai multe locuri pe site campania despre care vorbeai. dar daca zici ca asa sta treaba.... noi selectam gunoiul, iar ei il amesteca, probabil ca vor mai intai sa educe oamenii sa selecteze gunoiul, iar de reciclat mai tarziu ;))

    ma gandeam la incendiul ala de la gropa de gunoi glina: putea fi forte usor pus intentionat de administratorii gropii - au scapat mai usor de el, fara sa ii intereseze ca polueaza

    RăspundețiȘtergere
  2. La capitolul asta suntem muult in urma faţa de ţările civilizate, care au înţeles importanţa eecologiei in viata lor. La noi e doar teorie.

    RăspundețiȘtergere