duminică, 21 iunie 2009

partida de vanatoare

e prima mea partida de vanatoare si sunt nerabdator sa ies in padure! vreau sa tin arma in mana, sa tintesc! vreau sa fiu vanator! dar oare care e satisfactia unui vanator?
-important nu e sa omori animalul, ci sa il domini. e ca un joc psihologic. mergi in padure, il pandesti, il cunosti, te apropii de el, il lasi sa te vada - sa fuga, apoi din nou...in momentul in care intre tine si victima s-a creat o legatura, un soi de prietenie ciudata intre doi dusmani, abea atunci duci pusca la umar, tintesti si...apesi! placerea nu consta in a ucide animalul ci in a castiga lupta, duelul psihologic.
-da! poate ca ai dreptate, dar cum ramane cu cei care ucid cu sange rece cateva zeci de animale odata?
-aceia nu sunt vanatori! mi-e greu sa-i numesc si oameni. aia sunt niste monstri. braconierii care nu stiu altceva decat sa omoare pentru carne, pentru blana, pentru pene...in definivit pentru bani. sunt niste mercenari. asasini platiti cu varf si indesat de speculatii de trofee.

un vanator trebuie sa stie sa-si respecte si sa-si planga victima! e mare lucru sa sti ca glontul tau nu trebuie doar sa ucida, ci sa implineasca un destin!

9 comentarii:

  1. eu simt o placere sadica in a omori rate intr-un joc din ala gen ''ratele si vanatorii''Pe viu nu cred ca as fi in stare sa omor,eventual doar muste...ca alea sunt enervante;))Animalelor salbatice le sta mai bine in habitatul lor natural,si nu atarnand pe bucati pe cate-un perete la vreun obsedat de trofee;))

    RăspundețiȘtergere
  2. @Myriam: da, asa'i :) dar vezi tu...uneori pentru a se pastra un echilibru, animalele mai trebuiesc 'eliminate' (vezi cazul ursilor de pe Valea Prahovei), sau un alt exemplu, intr-un sat din moldova aflat foarte aproape de o padure, vulpile (care se inmultisera excesiv) facea prapad prin gospodariile oamenilor in fiecare noapte...sau iepurii de capm, in anumite zone, toamna, intrucat peste iarna ar fi oricum victime sigure ale inghetului...

    si sa-ti mai spun ceva...poate e un paradox, dar in cam toate padurile din Romania (si nu numai), cei care iubesc si ingrijesc cel mai mult animalele salbatice sunt chiar vanatorii.....si asta spune multe lucruri!

    seara faina!

    RăspundețiȘtergere
  3. oricat de interesant si profund ar fi duelul psihologic despre care vorbesti, in final tot moare un animal..cel putin unul.
    poti traversa acelasi ceremonial[urmarire, asteptare, pandire, apropiere etc] si pt a-l 'prinde' intr-o fotografie, ceea ce e mult mai sensibil si frumos.
    oricum, sper sa ratezi :D

    iar 'pt mentinerea echilibrului' este doar un pretext. in fond, tot omul a dezechilibrat natura...

    seara placuta!

    RăspundețiȘtergere
  4. @malina: si asta e adevarat, omul a dezechilibrat natura...dar nu o poti lua chiar asa...daca omul nu "dezechilibra natura", tu nu aveai acum pc, eu nu aveam aparat foto cu care sa imortalizez animalele...tehnica nu exista...traiam in pesteri si case de chirpici....dezvoltarea a produs dezechilibrul...acum important e sa mentinem starea....nu sa ne lasam atacati de ursi si vulpi, doar din principiu...
    sincer, mai dramatic mi se pare destinul animalelor care sunt crescute pentru a fi sacrificate, si aici ma refer la cele din crescatorii...la carnea pe care o mancam zi de zi...


    a nu se intelege gresit...nu sunt vanator (desi mi-ar dorii) si nu tin un discurs in favoarea uciderii animalelor....tocmai despre asta e vorba...vanatoarea poate insemna chiar o arta, un sport, un mod de viata....un vanator adevarat traieste pentru asta NU din asta!!!

    RăspundețiȘtergere
  5. am vazut acum 2 ani un documentar...horror as putea spune.am inteles ca un om ucide in medie cam 100 animale pe an pt hrana...teribil de mult. nu am mai simtit de mult gustul carnii si nici nu vreau sa-l simt, e mult mai bine asa si pt mine si pt altii

    cred ca eu as fi avut pc iar tu aparat foto si daca nu se exploata natura la maxim... stii cate kg de carne se arunca zilnic, datorita faptului ca se taie de n ori mai multe animale decat ar fi necesar? asta in conditiile in care, culmea, sunt un miliard de obezi si un miliard de infometati...

    oricum, sa zicem ca accept vanatoarea cum o prezinti tu, ca sport sau pasiune...unde mai pui si faptul ca hainele de vanatoare sunt grozave, in special bocancii :))

    RăspundețiȘtergere
  6. si ce crezi? exact asa gandesc si psihopatii ce ataca oamenii pe strada,ii violeaza,ori ii omoara...ori toate pe rand sau la gramada. Cum te-ai simti vanat?

    RăspundețiȘtergere
  7. @pionu' negru: traiesc intr-o jungla, o jungla urbana in care ma simt vanat secunda de secunda! importane e sa sti sa supravietuiesi!
    legea junglei: "ucide sau vei fi ucis"...metaforic vorbind, e legea care ne guverneaza zi de zi existenta....

    RăspundețiȘtergere